U telima džinova prirode

Ova nagrađivana serija o prirodi daje nam uvid u evoluciju najvećih životinja sveta, otkrivajući kako njihova tela funkcionišu iznutra i spolja, demonstrirajući kako su se ova veličanstvena stvorenja adaptirala na svoju okolinu tokom mnogo hiljada godina. Tim stručnjaka proučava anatomiju opasnih predatora, jedinstvenih biljojeda i morskih čudovišta, poput kita ulješure dugog preko 19 metara.
Sledeća epizoda 21:35 Sre 19. Februar
Raspored emisija
Istraži

Zubi

Kitovi ulješure imaju između 20 i 26 zuba u donjoj vilici koji se iz desni probiju tek u pubertetu. Svaki od zuba težak je oko 900 grama. Zubi u gornjoj vilici obično nikada ne izbijaju iz desni. Izgleda da kitovi svoj plen gutaju u celosti, tako da im zubi nisu neophodni za hranjenje. Čak su pronađeni zdravi kitovi bez i jednog zuba.

Peraja

Brzina kojom kitovi plivaju po površini vode je 5 do 15 km/h, ali oni mogu biti i znatno brži kada beže od opasnosti. Tada dostižu brzinu od 34 do 43 km/h kojom mogu plivati i do sat vremena. U tome im pomažu peraja u obliku vesla, duga 1.5 metar i 1 metar široka, kojima upravljaju levo i desno kroz vodu, a veliko repno peraje ih gura napred.

Sistem organa za varenje

Kitovi ulješure se hrane hiljadama kilograma ribe i lignji - približno tonom dnevno. To im omogućava njihova jedinstvena struktura unutrašnjih organa. U kitovom stomaku može da stane i do 500 litara tečnosti, a njegova creva dostižu dužinu od 160 metara!

Istraži
 • Sledeća epizoda

  Velika bela ajkula

  U epizodi “Velika bela ajkula”. Stručnjaci putuju u Južnu Afriku da bi secirali veliku belu ajkulu tešku 900 kg koja se uhvatila u zaštitnu mrežu.

 • Sledeća epizoda

  Burmanski piton

  U epizodi “Čudovišni piton”. Kako su zmije poreklom iz jugoistočne Azije počele uspešno da se razmnožavaju u močvarama Floride? Tim stručnjaka secira dva pitona u potrazi za odgovorom.

 • Sledeća epizoda

  Džinovska lignja

  Predmet ispitivanja tima stručnjaka je džinovska lignja o kojoj su se pričale mnoge legende pre nego što je u 19. veku zvanično potvrđeno njeno postojanje.

 • Sledeća epizoda

  Lav i tigar

  Tim stručnjaka secira lava i tigra kako bi ispitali koliko su ove moćne mačke slične ispod kože.

 • Sledeća epizoda

  Polarni medved

  U epizodi “Polarni medved”. Pridružite se inuitskim lovcima, naučnicima i timu za seciranje dok zaviruju u unutrašnjost tela veličanstvenog polarnog medveda. Može li se ova zver dovoljno brzo prilagoditi ubrzanoj promeni klime?

 • Sledeća epizoda

  Jednogrba kamila

  Tim stručnjaka će nam otkriti tajnu kamiline grbe i ispitati kako joj njene elastične noge i rastegljive usne pomažu da živi u tako sušnom i surovom okruženju.

 • Sledeća epizoda

  Veliki kazuar

  Kazuar je džinovska ptica koja važi za neustrašivog borca i živi u prašumama Australije. Naš tim će seciranjem istražiti misteriju dubokog i rezonantnog ljubavnog zova ove životinje.

 • Sledeća epizoda

  Džinovska kožasta morska konjača

  Kako kožasta morska kornjača može svariti smrtonosno otrovnu meduzu i šta se to nalazi unutar njene glave? Pogledajte ovo zajedno sa timom koji će secirati ovo neobično stvorenje.

 • Sledeća epizoda

  Rasni konj

  U epizodi “Trkački konj”. Trkački konj je neverovatno brza i izdržljiva životinja. Saznajte putem disekcije šta ih to u njihovoj anatomiji čini najboljim atletičarima na planeti.

 • Sledeća epizoda

  Čakma pavijan

  U epizodi “Crveni pavijan”. U južnoj Africi, tim secira ogromnog mužjaka pavijana, i pokazuje kako je anatomija čoveka i pavijana neverovatno slična.

 • Sledeća epizoda

  Nilski konj

  U epizodi “Nilski konj”. U ovoj epizodi tim će zaroniti u stomak i creva zambijskog nilskog konja da sazna koliko je ustvari proždrljiva ova mašina za jedenje.

 • Sledeća epizoda

  Crveni kengur

  Tim stručnjaka odlazi u Australiju kako bi secirao maskotu ove zemlje, kengura, i otkrio fascinantne činjenice o njegovim reproduktivnim organima.

 • Sledeća epizoda

  Džungle Bornea

  U epizodi “Džungla”. Pridružite se timu u najvećem izazovu do sada - u seciranju ekosistema džungle. Pogledajte kako vodopadi teku uzbrdo i kako su paraziti ključna stvorenja za održavanje ravnoteže u ekosistemu džungle.

 • Sledeća epizoda

  Kit ulješura

  U epizodi “Kit ulješura”. Bageri, kamioni i sumnjičavi lokalni hirurg za drveće pridružiće se timu u seciranju jednog od najimpozantijih stvorenja na planeti: kita ulješure.

Pronađi nas na Fejsbuku

Sledeća epizoda

21:35 Sre 19. Februar